Alice
Dans

Alice

Voor het bezoek aan de voorstelling

Opdracht 1

Binnenkort gaan jullie naar de prachtige, wonderlijke dansvoorstelling Alice van dansgezelschap De Stilte.

Kennen jullie het verhaal van Alice al? Hebben jullie het boek Alice in Wonderland gelezen of de film gezien? Vond je het verhaal spannend, leuk of grappig?

Dansers van De Stilte dansen het wonderlijke verhaal van het bezoek van Alice aan Wonderland. Deuren in allerlei soorten en maten draaien maar door en brengen je op plekken waar je nog nooit geweest bent. Alice verandert van persoon, wordt afwisselend groot en klein en ontmoet allerlei vreemde figuren. Haar wonderlijke reis gaat maar door en wat vooral groeit is het verlangen om naar huis te gaan.

Alice is een dansvoorstelling met vier dansers voor jong en oud over groot en klein.

Kijk hier naar de trailer van de voorstelling:

Hier kom je op de website van dansgezelschap De Stilte. Je kunt er op zoek gaan naar meer foto’s van Alice, de dansers, de choreograaf en andere dansvoorstellingen van De Stilte.

Na de voorstelling

Opdracht 1

Alice in Wonderland is een Amerikaanse animatiefilm uit 1951, geproduceerd door Walt Disney. Het is een van de bekendste Disneyfilms. De film is gebaseerd op het boek Alice's Adventures in Wonderland van Lewis Carroll. Wil je meer weten over het verhaal, de hoofdpersonen en de geschiedenis van de film, kijk dan eens op http://nl.wikipedia.org/wiki/Alice_in_Wonderland_(1951)

Hieronder zie je de trailer van de meest recente verfilming (2010) met Johnny Depp.

Opdracht 2 - Schrijf een recensie

Heb je de voorstelling Alice gezien? Wil je andere kinderen erover vertellen? Schrijf een kort verslag (dat is dus een recensie) over de dansvoorstelling Alice. Zorg dat je recensie leuk is om te lezen!

Tips voor het schrijven van een recensie

Stap 1. Een recensie geeft antwoord op de volgende vragen:

Wat heb je gezien?

Wat vond je ervan?

Schrijf op wat je gezien hebt. Zo geef je de lezer een indruk van de voorstelling. Denk bijvoorbeeld aan: waar gaat de voorstelling over? Praten de dansers in de voorstelling? Wat voor kleding dragen ze? Welke spullen staan er in de ruimte? Hoe klinkt de muziek?

Stap 2. Wat is je opgevallen?

Wat vond je bijzonder leuk, opvallend of mooi? Denk bijvoorbeeld aan de draaideur en het groter en kleiner worden van Alice.

Waren er ook dingen die je echt niet leuk of mooi vond? Vertel ook waarom je dat vond!

Stap 3. Wat vond je ervan?

Schrijf op wat je van de voorstelling vond. Noem ook de dingen die je minder leuk of niet de moeite waard vond. Raad je de lezer aan naar de voorstelling te gaan?

Veel succes!

Is je recensie klaar? Plaats hem dan op de website van De Stilte. Ga daarvoor naar het gastenboek: http://www.destilte.nl/site/341-gastenboek.php.

Dans - groep 3 t/m 6

Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de dansvoorstelling Alice van De Stilte. Een fantasievolle voorstelling over de reis van het meisje Alice door haar droomwereld, gebaseerd op De avonturen van Alice in Wonderland van Lewis Carroll.

In de handleiding staan suggesties voor het voorbereiden en verwerken van deze voorstelling.

Ter voorbereiding van het bezoek aan de voorstelling vertelt u de leerlingen over de dansvoorstelling en het gezelschap. Vervolgens oefenen de leerlingen het gebarenalfabet. Dit geeft hun een idee dat een verhaal niet alleen in woorden maar ook in beweging verteld kan worden. Tot slot leest u een stukje uit het boek voor.

Na de voorstelling is er een kringgesprek gevolgd door twee actieve danslessen.

De dansopdrachten vormen een eenvoudige basis waaraan u eigen uitbreidingen en variaties kunt toevoegen. Muziek hiervoor vindt u op de bijgeleverde cd. Deze muziek wordt ook gebruikt in de voorstelling Alice.