De gulle boom
Literatuur

De gulle boom

Er was eens een boom
en hij hield van
een kleine jongen...

Pak het boek erbij en luister intussen naar het verhaal:

Literatuur - groep 3/4

'Er was eens een boom en hij hield van een kleine jongen...'

Zo begint het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen een jongen en een boom. Arthur Japin vertaalde Shel Silversteins The Giving Tree omdat er volgens hem 'door de zinnen heen een glimp van de zin van het bestaan valt op te vangen'.

Silversteins verhaal, dat op bijna alle Amerikaanse kinderboekenplankjes prijkt, vormt de basis van een project waarin kinderen filosoferen over het thema vriendschap. Een zelfgemaakte groepsboom groeit tijdens het project in de klas uit tot een gulle boom waarin vriendschap woorden heeft gekregen van de leerlingen: losse woorden, zinnetjes, tekeningen en korte gedichten op blaadjes en appels sieren de takken als het project klaar is.

De boom bevindt zich in een speciaal ingerichte hoek van het klaslokaal, waar het verhaal op een iPod rustig teruggeluisterd kan worden. Na het beluisteren van het verhaal schrijven de leerlingen iets bijzonders voor een ander kind.

Bij het project hoort een uitgebreide workshop voor de leerkracht: Filosoferen met kinderen over kunst. De workshop is een kennismaking met filosoferen en bedoeld om direct in de eigen klas mee aan de slag te gaan. 

Lees hier gedichten van leerlingen die eerder met De gulle boom werkten.