Een jas van woorden
Literatuur

Een jas van woorden

Van een gedicht kun je een film maken. Maar ook een dans, een lied, een schilderij of een foto. Wij maakten films. Maak jij een andere jas voor een gedicht dat je mooi vindt?

Hier zie je alvast twee films die wij hebben gemaakt:

Twijfellied van Joke van Leeuwen

Waarom struikelt de 'ik' in het gedicht steeds meer over zijn eigen woorden?

Gymles van Ingmar Heytze

Met wie vergelijkt de jongen in het touw zich?
En: wat moet je eigenlijk niet doen als je in een touw hangt? 

Literatuur - groep 7/8

Een jas van woorden is een spetterend poëziefestival waarin leerlingen de hoofdrol spelen: in 3 stappen werken ze toe naar een nieuwe jas voor een bestaand gedicht. Die jas heeft bijvoorbeeld de vorm van een animatiefilm, performance of beeldend werk. Ook ouders, kennissen en professionele dichters kunnen met workshops het festivalprogramma ondersteunen.

Uitgangspunt is de dvd Een jas van woorden - gedichten om niet te lezen. Hierop staan 15 gedichten die op een bijzondere manier in beeld gebracht zijn: in animatie, als voordracht, in combinatie met muziek of beeldende kunst. De gedichten zijn van o.a. Herman Gorter, Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen en Edward van de Vendel.

Een handige en uitgebreide blauwdruk voor de organisatie van een festival van elke gewenste grootte en een instructie-dvd zorgen voor een soepele planning van het poëziefestival. Afhankelijk van tijd en ruimte kunnen de leerlingen meehelpen bij de organisatie.