Ja, Natúúrlijk!
Mediakunst / Foto en Film / Beeldende kunst

Ja, Natúúrlijk!

Kunstenaars kunnen niet zonder de natuur. Net als iedereen hebben zij lucht nodig om te ademen en water om te drinken. Maar kunstenaars halen nog iets heel belangrijks uit de natuur: inspiratie.

In het project Ja, Natúúrlijk bezoek je een mediakunst-tentoonstelling waarbij de makers van de kunstwerken zich hebben laten inspireren door de natuur. Vervolgens hebben de kunstenaars allerlei (moderne) technieken gebruikt om die inspiratie te vertalen naar een kunstwerk. Aan jullie de taak om de juiste bron van inspiratie te koppelen aan het juiste kunstwerk.

Om te zien hoe een kunstenaar inspiratie omtovert tot een kunstwerk, kun je voorafgaand aan het bezoek de filmportretten van kunstfotografen Sjoerd Knibbeler en Berndnaut Smilde bekijken.

Als je alvast wil oefenen met de opdracht bij de mediakunst-expositie 'Ja, Natúúrlijk!', kun je proberen het natuurverschijnsel te raden waarop de kunstwerken in de onderstaande galerij zijn geïnspireerd.

Of bekijk de video's van kunstenaar Choe U-Ram uit Seoul. Aan welke natuurverschijnselen doen deze kinetische kunstwerken je denken?

Veel plezier bij het bezoek aan de mediakunst-tentoonstelling 'Ja, Natúúrlijk!'

Mediakunst is de meest toegankelijke vorm van kunst, maar ook erg ingewikkeld om uit te leggen. De beste manier om een idee te krijgen bij het begrip Mediakunst is om het ervaren. Om deze reden heeft Kunstbalie besloten om een tentoonstelling samen te stellen die op diverse plekken in Brabant te zien zal zijn. Binnenkort in uw gemeente. Ga, ervaar en geniet.

Mediakunst is ook een fragiele vorm van kunst. Er wordt gewerkt met moderne technieken en bevat bewegende (dynamische) onderdelen. De kunstwerken zijn speciaal voor het onderwijs geselecteerd, maar blijven kwetsbaar. Let tijdens het bezoek dus goed op dat leerlingen kunstwerken niet aanraken tenzij er uitdrukkelijk vermeld wordt dat dit mag.

De introducerende lessen laten zien hoe de fascinatie voor een fenomeen uit de natuur een katalysator kan zijn voor het creatieve proces van moderne kunstenaars.

Na de kennismaking met het creatieve proces van Sjoerd Knibbeler en Berndnaut Smilde krijgen de leerlingen de kans om kunstwerken van andere kunstenaars te gaan zien. Zij hebben ook het creatieve proces doorgemaakt en hun fascinatie gevangen in een dynamische vorm. Aan de leerlingen de opdracht om uit te vogelen welke interesse in natuur bij welke kunstenaar hoort.

Om hier vast mee te oefenen kunt u ervoor kiezen om vast na te denken over inspiratiebronnen bij de mediakunstwerken in de galerij hierboven of aan de hand van het werk van Choe U-Ram. Dit zijn aanvullende opdrachten die niet in de officiële handleiding zijn opgenomen.

Deze expositie is ontwikkeld om leerlingen te laten zien wat er mogelijk is wanneer je inspiratie, creativiteit en de toegang tot de nieuwste technieken combineert. De inspiratie-opdracht is een handvat en geen doel op zich. Sommige leerlingen zullen bijzonder geïnteresseerd zijn in de technieken van de kunstwerken. Stimuleer leerlingen om na te denken hoe de kunstwerken tot stand komen. Bij de expositie ligt een kleine catalogus met achtergrond informatie over de kunstwerken. Dit kan helpen om antwoorden te geven bij vragen van leerlingen. Mocht het antwoord er toevallig niet in staan: het leukste is het natuurlijk om samen op onderzoek uit te gaan.

Kunstbalie hoopt dat project bijdraagt aan het besef dat mediakunst niets te maken heeft met alledaagse media als NOS op 3 of het Algemeen Dagblad. Mediakunst gaat om het experimenten met technieken om de vorm te vinden die past bij jouw artistieke boodschap. Als leerlingen zich dat realiseren is het project geslaagd.

In de onderstaande galerij vindt u de oplossing van de opdracht. Bij elk kunstwerk is ook de inspiratiebron vernoemd. Laat deze galerij dus nooit voorafgaand aan het bezoek zien. Het is juist de bedoeling dat zij de kunstwerken voor het eerst ervaren tijdens het bezoek.

In de expositie is de SoBeer te zien. Een houten beer die is opgebouwd uit veel verschillende -met de laser gesneden- houten plaatjes. In de catalogus is te lezen dat Sober Industries de beer ook regelmatig videomappen en het sculptuur daarmee van statisch in dynamisch verandert. Deze video laat zien hoe het projectmappen eruit ziet.

In de week na afloop aan het bezoek kunt u dit filmpje nog een keer aan leerlingen laten zien en daarmee de herinnering aan de expositie oproepen.

Het mappen in dit filmpje vindt overigens op het papieren model plaats. Hetzelfde model zit onder het houten sculptuur in de expositie verborgen.