Kwam dat zien! Kwam dat zien!
Literatuur

Kwam dat zien! Kwam dat zien!

Kwam dat zien! Kwam dat zien! Hoezo? Gedichten moet je toch lezen?

Ja, maar de dichter maakt eigenlijk een schilderwerkje in woorden en tovert daarmee in jouw hoofd een hele nieuwe wereld tevoorschijn, die je bijna kunt ruiken, proeven en aanraken ... ja, waar je zelfs in kunt stappen als je je ogen maar stijf genoeg dichthoudt.

Hoe? Luister maar eens naar Jaap Robben en Edward van de Vendel:

Samen een spelletje beeldspraak spelen? Lees de briefjes, teken erbij en verzin daarna zelfs eens een beeldspraak.

de trein
sirene
zondagmorgen

Literatuur, groep 7/8

Kwam dat zien! Kwam dat zien! bestaat uit een spannende leskist met vijf gedichten om te zien, te ruiken en te horen; een dvd waarop twee bekende dichters vertellen over beeldspraak in poëzie; en een stapel prachtig geïllustreerde poëziebundels.

Tijdens dit project ontdekken de leerlingen spelenderwijs dat er in poëzie vaak op een beeldende manier met taal omgegaan wordt. Zij ervaren zelf dat wat je voelt, beleeft of denkt soms beter overkomt als je het niet letterlijk verwoordt. Op dvd leggen de dichters Edward van de Vendel en Jaap Robben aan de hand van gedichten uit de bundel Kwam dat zien! Kwam dat zien! uit wat beeldspraak is en waarom zij er in hun eigen gedichten gebruik van maken.

Het project wordt afgesloten met het zelf schrijven en vormgeven van een gedicht dat een plaatsje krijgt in een eigen vitrine.