SoundSpheres
Mediakunst

SoundSpheres

Geluid is overal om ons heen. Daar sta je bij stil als je luistert naar muziek of de stem van je moeder, maar minder als je een kraan hoort druppelen of een wc doortrekt. Minder kijken en meer luisteren kunnen je waarneming van een situatie totaal veranderen.

In SoundSpheres gaan we aan de slag met die geluiden. In eerste instantie hoor je dingen die je herkent. Maar als je goed luistert, vallen geluiden op die je misschien niet meteen zult herkennen. Als je je oren ‘opent’, besef je dat er veel meer geluiden zijn dan je denkt. 

Soundspheres-liggend

Wachtwoord: justin

Mediakunst - groep 7/8 

Ga hier naar de website Mediakunst.

Op www.soundspheres.nl staan voorbeelden van eerdere werken van leerlingen, werk van geluidskunstenaars en nog veel meer informatie.

In SoundSpheres maken de leerlingen kennis met het begrip mediakunst en vervolgens gaan ze aan de slag met omgevingsgeluiden, oftewel: soundspheres. Ze ontdekken een wereld van geluiden waar anders nooit op gelet wordt. Het geluid van een boom, van een zwembad, een windvlaag, een piepende deur: iedere plek klinkt anders. Is het muziek of lawaai? In SoundSpheres leren de leerlingen behalve goed te luisteren ook geluiden op te nemen. De opgenomen geluiden worden bewerkt in een online mixer tot een eigen soundsphere.

Het project bestaat uit een introductieles over mediakunst en soundspheres, gevolgd door een workshop onder leiding van een gastdocent. In de derde les gaan de leerlingen zelfstandig aan de slag. De workshop biedt daarvoor de ondersteuning.

Ook buiten de lessen om kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag op de website SoundSpheres.

Tutorial: het opnameapparaat.

Tutorial: inloggen leerling.

Tutorial: inloggen leraar en goedkeuren geluid.

Tutorial: uploaden geluid.

Tutorial: de geluidsmixer.