Tussen de regels
Literatuur

Tussen de regels

Let op… binnenkort verschijnt er een verloren koffer in de klas. Een koffer vol spullen en vragen. Tussen een tandenborstel en de rode sok slingert een prentenboek.

Na het lezen van De regels van de zomer begin je aan een reis op zoek naar antwoorden: wat gebeurt er als je een rode sok aan de waslijn laat hangen? Wat is het verschil tussen een spannende droom en een nachtmerrie? Hoe schrijf je zelf een verhaal? En hoe maak je dat nog… enger?

Download hier de handleiding

Literatuur, groep 5/6

Het project Tussen de regels begint als u de verloren koffer de klas in brengt. De leerlingen onderzoeken de inhoud en lezen het boek De regels van de zomer. Ze leggen een verband tussen de eigenaar van de koffer en de hoofdpersoon uit het verhaal.

Met kijk- en schrijfopdrachten doorgronden ze de tekst en de prenten, waarin van alles te ontdekken valt.

Tijdens bewegingsoefeningen gaan ze op zoek naar verschillende gemoedstoestanden. In een gesprek vinden ze de woorden die horen bij spannende en enge gebeurtenissen. Deze woorden gebruiken ze later bij het schrijven van hun eigen enge verhaal.

De animatiefilm Het huis met de vijf ramen geeft inzicht in het schrijfproces. Deel 1 gaat over de verschillende fases in een verhaal. In deel 2 wordt aandacht besteed aan het schrijven van een eng verhaal.

Shaun Tan is een eigenzinnige auteur en een veelzijdige illustrator. In 2011 ontving hij voor zijn werk de Astrid Lindgren Memorial Award en zijn animatiefilm The Lost Thing won een Oscar.