Vossenstreken
Literatuur

Vossenstreken

Ken jij Reinaert de vos? Sluw en gemeen leidt hij iedereen om de tuin. BoekieBoekie maakte een stripversie die net iets spannender is dan het verhaal dat je ouders kennen. 

Hier ga je naar de website van Vossenstreken. Je kunt er luisteren naar een rap, film kijken, zelf een strip tekenen of een verhaal schrijven.

Home Vossenstreek BB

Je kunt je eigen nieuwe 'vossenstreek' opsturen en een plekje veroveren in een nieuw nummer van BoekieBoekie.

Klik hier om te zien wie je voorgingen.

Vossenstreek kind

Het verhaal van Reinaert is al heel oud. Kijk maar eens hoeveel versies er al bestaan!

Het project Vossenstreken is een roulerende set die twee weken op school blijft. De set bestaat uit een grote Reinaert de Vos-tas gevuld met voorwerpen. Elk ­voorwerp, ­gepresenteerd op een speciaal kussen, ­verbeeldt één episode van het verhaal, dat in delen in de BoekieBoekie Vossenstreken gelezen wordt. De BoekieBoekies in de set blijven eigendom van Kunstbalie, maar voor elke leerling is er een BoekieBoekiejournaal: een werkblad met schrijfopdrachtjes om zelf een nieuwe vossenstreek te schrijven. Ook krijgen de leerlingen een Zigzagboekje mee naar huis met een prachtige strip van Thé Tjong-Khing over de ­zoontjes van Reinaert de Vos, zoals hij deze tekende voor het boek Verhalen voor de vossenbroertjes van Lida Dijkstra, dat ter ­inspiratie met de set meegestuurd wordt.

Hieronder vindt u tips voor de rap of de voordracht bij Les 4:

Wie kent de sluwe Reintje de Vos niet?

Het tijdschrift BoekieBoekie wijdde een heel nummer aan oude, maar ook onbekende en nieuwe streken van Reinaert de Vos, verteld in de vorm van een graphic novel.
De lastige originele tekst heeft een nieuwe spannende vorm gekregen die de leerlingen zelf ook mogen uitproberen: met behulp van een verteltas maken zij een graphic novel en een rap van een nieuwe 'vossenstreek'. Een speciaal BoekieBoekie-journaal voor de leerlingen met bijbehorende website ondersteunt het schrijven van de verhalen voor de graphic novels.

Raples

Voor leerlingen die een rap willen maken is er de korte raples van rapper Bart. Bekijk de film vooraf, zodat u weet wat er komen gaat. In de film laat Bart de leerlingen een woordenzon maken. Laat de leerlingen het woord 'vossenstreek' in het midden schrijven.

Dit project draait dit schooljaar ook in

  • Gemert/Bakel
  • Tilburg